Kvásek Havel * 16.10.2016

založení kvásku

1. den - 100g žitné chlebové mouky + 100ml vlažné vody = smícháme
2. den - 100g žitné chlebové mouky + 100ml vlažné vody = smícháme
3. den - 100g žitné chlebové mouky + 100ml vlažné vody =  smícháme
4. den - 100g žitné chlebové mouky + 100ml vlažné vody = smícháme
5. den - 100g žitné chlebové mouky + 100ml vlažné vody = smícháme

6. den můžeme začít péct podle receptu, který se nám líbí :)

 

kvásek můžeme zabydlet ve větší skleněné nebo plastové nádobě přikryté potravinářskou fólii a zakryté utěrkou, necháme na kuchyňské lince (je tam teplíčko), vevnitř můžeme klidně nechat i lžíci se kterou všechno mícháme... kvásek si bude každý den čekat na dobrůtku, kterou mu přineseme. Kvásek je živý, poznáme to tak, že jsou na povrchu bublinky :)

Krmíme každý den po dobu pěti dnů, přibližně ve stejnou hodinu, šestý den můžeme péct..

 

* kvásek starý šesti dnů můžeme dát do ledničky a krmit už jen jedenkrát týdně, v ledničce bude pěkně čekat..

* připravíme si čistou vymytou skleničku s víčkem, třeba od přesnídávky a do ní vložíme dvě polévkové lžíce našeho kvásku, zaděláme víčkem a necháme odpočívat, jednou za týden vyndáme, necháme hodinku na kuchyňské lince rozkvasit, nakrmíme, hodinku necháme papat a opět vložíme zpět do ledničky.