Maminčiny řezy (Lidl)
Suroviny
Těsto
5 vajec
250 g cukru krystal
150 ml rostlinného oleje
100 ml vlažné vody
250 g polohrubé mouky
1 lžička jedlé sody
1 lžíce holandského kakaa
Pudink
800 ml polotučného mléka
2 vanilkové pudinky
2 lžíce cukru krystal
Krém
250 ml smetany ke šlehání (obsah tuku 33 %)
2 vanilinové cukry
400 ml zakysané smetany (obsah tuku 16 %)
1 sójová tyčinka
Potřebujeme
pečicí papír
hluboký plech
kuchyňský robot
Postup
Těsto
Oddělíme bílky od žloutků. Žloutky smícháme v robotu s cukrem krystal, olejem a vlažnou vodou. Poté přidáme polohrubou mouku smíchanou s jedlou sodou a opět v robotu vše zamícháme. Ušleháme sníh z bílků a lehce vmícháme do připravené směsi. Těsto rozdělíme na poloviny. Jednu polovinu nalijeme na plech vyložený pečicím papírem. Do druhé poloviny těsta vmícháme lžíci kakaa. Tmavé těsto nalijeme na světlou vrstvu a stěrkou obě těsta lehce promícháme tak, abychom vytvořili mramorový efekt. V misce smícháme trochu mléka s pudinkem, ostatní mléko nalijeme do hrnce. Do něj přisypeme cukr, promícháme a vaříme. Do ohřátého (ne vroucího) mléka přidáme rozmíchaný pudink a vaříme do zhoustnutí (není nutné dlouze vařit). Ještě horký pudink nalijeme na připravené dvoubarevné těsto a stěrkou promícháme. Pečeme 30 minut v troubě předehřáté na 180°C.
Krém
V misce ušleháme vychlazenou smetanu s vanilinovým cukrem dotuha. Přidáme zakysanou smetanu a lehce promícháme.
Řezy
Na vychladlé mramorové těsto nalijeme připravený krém, rozetřeme po celém povrchu a posypeme nahrubo nastrouhanou tyčinkou Marcius. Necháme ztuhnout.
Servírování
Podáváme nakrájené na stejně velké kostky.